Gruppträning

Gruppträna hos oss

I dagsläget erbjuder Pronova, City, Ringdansen och Söderköping Gruppträning från bl.a. Les Mills

Våra gruppträningspass:

En gruppträning på cykel med inspirerande musik och en instruktör som leder gruppen. Spinning är en effektiv och skonsam träningsform ur flera synvinklar. Den ger bättre kondition ökar fettförbränningen och ger styrka i ben, säte och bål. Kort sagt – spinning är en aktivitet som passar alla. Skor med hårdare sula alternativt spinning skor är att föredra. Passet är mellan 30-45 min och finns även som ”Watt” klass (Utveckla din syreupptagning).
En serie med 8 intervaller med 20 sekunder arbete och 10 sekunder vila. Högintensiv träning där vi varvar korta intensiva perioder med konditionsövningar/styrkeövningar med ännu kortare vila.
Det är aldrig försent! När äldre som varit inaktiva börjar styrketräna kan muskelstyrkan på kort tid öka med ett par hundra procent och muskelmassan med tvåsiffriga procenttal. Vi rustar kroppen för att åldras. Här arbetar vi i grupp med enklare redskap och med vår egen kropp som belastning. Även yngre är hjärtligt välkomna. Passet är 60 minuter.
Yin Yoga är ingen ny träningsform, utan bygger på Tao Yogans väl beprövade kinesiska övningar. Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på kroppens yin delar som bindväv, leder och ligament. Det är framförallt områdena kring höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggraden som man jobbar med. Man utför alla övningar på golvet och man håller varje position mellan tre och fem minuter med musklerna avslappnade och med medveten andning för att fokusera kropp och sinne på vad som händer.
Enkla & mjuka flöden sommixas med Yin yougans passive positioner. Släpper på både fysiska och mentala spänningar.
Ett danspass där du får röra på höfterna, träna kondition & balans till härlig musik som höjer humöret.

Mer info kommer

Mer info kommer

Mer info kommer

Mer info kommer

Mer info kommer

För att aktivera de djupare musklerna gäller det att träna på rätt sätt. Du måste starta med lätta övningar i säker position. Detta får du hjälp med hos oss. Därför startar MAMMAMAGE träningen med övningar som kan kännas superenkla. Men de är rejält tunga för den uttöjda djupa magmuskeln om du utför övningarna på rätt sätt, det vill säga utan att fuska eller kompensera. Om rörelsen går för fort eller är för tung kopplas de ytligare musklerna in i stället. Det samma gäller om övningen är för knepig eller känns för instabil. Även om du har riktigt bra kontroll och funktion i de djupa musklerna kommer du att känna att MAMMAMAGE övningarna aktiverar och tränar de djupa magmusklerna. När de djupa musklerna arbetar så aktiveras musklerna långsamt med ökad spänningsgrad. Det är ett lugnt och lätt arbete.

Tecken på fel muskelarbete:

  • Magen buktar utåt när magen spänns
  • Lägger du händerna på magen så skjuts händerna utåt vid träning
  • Muskelspänningen under dina händer går på snabbt och ryckig

Efter förlossning

Att starta med tunga övningar efter förlossningen ökar också risken för separation av bindvävsbandet på magen. De stora ytliga musklerna tar över arbetet för de djupare musklerna vilket ger upphov till stora krafter på bindvävsbandet i magen. Det kan separera än mer, eller så behåller du din redan uppkomna separation.

Diastas

När de yttre magmusklerna på höger respektive vänster sida av kroppen förskjuts åt sidan separerar de. Denna separation benämns rectus diastasis och är naturlig, för att ge plats åt barnet inuti magen. Vid separationen dras bindväven framtill på magen ut och förtunnas och försvagas. Med höga halter av graviditetshormoner i kroppen så ökar risken för att bindvävsbandet förtunnas allt för mycket. Graviditetshormonerna mjukar nämligen upp stödjevävnad, som exempelvis finns i bindvävsbandet, vilket ger en försämrad förmåga att stå emot de stora isärdragande krafterna som uppkommer.
diastas
Illustration: Katarina Woxnerud, Therese Krupa Syllner

En diastas kan ge:

  • Ont i ryggen
  • Oförmåga att stabilisera magen
  • Mag- och tarmbesvär
  • En putande mage